logo20 zonder tekst en witte rug BCD

Jaap de Jonge

Jaap de Jonge

Kerkdijk 10 B 
7964KB Ansen

mail@jaapdejonge.nl
www.jaapdejonge.nl

grafiek, houtsnedes, tekenen, multimedia, kunst in openbare ruimte

Na een lange carrière in de beeldende kunst en vormgeving is De Jonge weer teruggekeerd bij zijn eerste liefde: Het tekenen en drukken. Ooit als grafisch ontwerper opgeleid op St Joost Academie te Breda volgde al snel tijdens de opleiding experimenten met beeld en geluid. Ook het zelf muziek maken speelde een belangrijke rol tijdens zijn kunstenaarschap. Na als vormgever voor theater en televisie te hebben gewerkt werd zijn vrije werk al vroeg opgepikt door het Stedelijk museum dat enkele videowerken en objecten in haar collectie heeft.
Na enkele jaren in de media-kunst, of zoals dat in die tijd wel ‘kunst met een stekker’ werd genoemd, belandde De Jonge in het opdrachten circuit: Kunst in de openbare Ruimte. Een aantal werken is nog steeds te bewonderen in Nederland.

In zijn recente grafische werk zijn politiek maatschappelijke thema’s zichtbaar maar ook het puur grafische experiment schuwt hij niet. Ook blijft de natuur een klassiek onderwerp. Een aantal werken is gemaakt met zelf gesneden rubber stempels waar hij een grote collectie van heeft en die hij regelmatig combineert met andere technieken zoals het tekenen en drukken met de hoogdrukpers. Sinds 2 jaar is De Jonge neergestreken in Drenthe waar aan een pied a terre en werkplaats wordt gebouwd. Plan is om in de toekomst zijn Amsterdamse atelier definitief naar Ansen te verplaatsen.