logo20 zonder tekst en witte rug BCD

Maartje Jansen

Maartje Jansen
Rogat
06 31316205
maartje@vjansen.info
www.maartje-i-jansen.nl
instagram:    @_maartje_jansen
facebook:      Maartje I Jansen

schilderijen

In 2021 studeerde ik af van de Hogeschool voor de kunsten ArtEZ in Zwolle. Ik heb hier illustration design gestudeerd waarin ik mij heb gespecialiseerd in het schilderen. Een gevarieerde opleiding waar ik van alles heb kunnen proeven.
 
Ik zie mezelf als een schilder die daarnaast ook allerlei andere materialen aanvliegt. Ik houd ervan mezelf alle vrijheid te gunnen in het materiaal dat ik kies. Ik vind het heerlijk hoe verf het mogelijk maakt vanuit vlekken te werken die ik met lagen opbouw tot vormen maar houd ook van de details die grafiet en een vet krijt bieden of de mogelijkheden van video die mijn beelden letterlijk doen bewegen. Zo nu en dan ga ik naar een grafische werkplaats en leef ik mij helemaal uit in technieken als zeefdruk, hoogdruk en etsen. 
 
In mijn vrije werk laat ik mij leiden door de dingen die mij boeien. Onderwerpen die mij aan het hart liggen zoals het verschil in leefstijl tussen mijn twee opa’s en de mentale gezondheid van mijn broertje. Een andere tak met (kleine) bewegingen die ik om mij heen zie en probeer vast te leggen met verf. Net iets meer van een moment willen vangen dan een enkel stil beeld. Dit laatste is iets dat ik op veel verschillende manieren onderzoek. Ik kijk naar hoe de boomkronendansen in het waaien van de wind maar ook hoe je een lichaam een suggestie van beweging kunt geven. 
Mijn werk bestaat vaak uit meerdere delen. Verschillende panelen die samen een verhaal vertellen of je meenemen op een gedachtestroom waar ik de sfeer bepaal. 
 
Naast mijn vrije werk werk ik ook in opdracht. Dit zowel voor individuen als voor grotere opdrachtgevers. Zo maakte ik voor uitgeverij Loopvis illustraties voor het kakkerlakje Wat Bleef met teksten van schrijver Ingmar Heytze. Deze combinatie van tekst en beeld spreekt mij erg aan en smaakt naar meer. Juist die combinatie van gedicht en beeld (en muziek) is iets waar je de komende tijd meer van kunt verwachten.